Echtpaar leefde jaren onder minimum

Formulierenbrigade helpt inkomen op orde maken

Opbrengst € 5.000,-

Een echtpaar kwam bij de Stip. Ze hadden een vraag over hun aankomend pensioen. De Stip maakte een afspraak met de Formulierenbrigade. Tijdens dat gesprek bleek dat ze een inkomen hebben van krap 900 euro per maand. Dat is ruim € 430 onder de minimumnorm. Het echtpaar leefde al een paar jaar zo. Ze leven extreem zuinig en krijgen soms geld van familie.

Versleten bank

foto van een ouder echtpaar op straatDe Formulierenbrigade vroeg meteen een toeslag op hun uitkering aan. Dit kon met terugwerkende kracht tot één jaar. Met de voorzieningencheck werd gekeken waar ze nog meer gebruik van kunnen maken.

Meneer is ziek is en zijn vrouw zorgt voor hem. Daarom werd het mantelzorgcompliment aangevraagd. Ze zaten al jaren op een versleten bank. Daarvoor werd bijzondere bijstand aangevraagd. Ook kon er Individuele inkomenstoeslag aangevraagd worden. Dit omdat ze al meer dan 3 jaar onder het bijstandsminimum leven. Voor zowel mijnheer als mevrouw is de meedoen-regeling aangevraagd, zodat ze iets kunnen gaan doen bij een vereniging, club of een andere vrijetijdsbesteding. Als laatste is er kwijtschelding aangevraagd voor de waterschapsbelasting en de gemeentebelasting.

Het echtpaar kreeg het advies om over te stappen naar de collectief aanvullende zorgverzekering van de gemeente Nijmegen. Dan hebben ze een lagere premie en is ook het eigen risico is meeverzekerd. Helaas kan dat pas eind van het jaar. Als laatste is de oorspronkelijke pensioenvraag opgepakt.

Ongelofelijk zuinig

Maarten van der Wekken van de Formulierenbrigade zegt over deze zaak: “Wat ons vooral opviel was dat dit gezin geen schulden heeft. Ook al werd er af en toe wel wat bijgesprongen door de kinderen, het is bijna niet voor te stellen hoe zuinig ze de afgelopen jaren geleefd moeten hebben”.

Voor de toeslag op de uitkering krijgen ze eenmalig meer dan € 5.000,- euro (bruto). De overige aanvragen leveren nog eens rond de € 1.500,- op. Na jaren onder het minimum te hebben geleefd krijgt het echtpaar eindelijk weer wat lucht.

Opmerking bij publicatie:

Uit privacy-overwegingen is het verhaal aangepast om de mensen niet herkenbaar te maken. De mensen op de foto zijn niet de mensen uit het verhaal.